################################################### ### Getting the dataset / Do not run ################################################### library("ArrayExpress") AEset = ArrayExpress("E-MEXP-886") save(AEset,file="AEset.RData") ################################################### ### Loading the saved dataset ################################################### load("AEset.RData") AEset class(AEset) head(pData(AEset)) colnames(pData(AEset)) fac = grep("Factor", colnames(pData(AEset)), value = TRUE) ################################################### ### Quality Assessment on raw data ################################################### library("arrayQualityMetrics") qaraw = arrayQualityMetrics(expressionset = AEset, outdir = "QA_EMEXP886_raw", force = TRUE, do.logtransform = TRUE, intgroup = fac, grouprep = TRUE) ################################################### ### Quality Assessment on raw data ################################################### AEsetnorm = rma(AEset) qanorm = arrayQualityMetrics(expressionset = AEsetnorm, outdir = "QA_EMEXP886_norm", force = TRUE, intgroup = fac, grouprep = TRUE) ################################################### ### Customized report ################################################### dataprep = aqm.prepdata(AEsetnorm, do.logtransform = FALSE) ma = aqm.maplot(dataprep) bo = aqm.boxplot(AEsetnorm, dataprep) de = aqm.density(AEsetnorm, dataprep) he = aqm.heatmap(AEsetnorm, dataprep, intgroup = fac) affy = aqm.prepaffy(AEset, sN = sampleNames(AEset)) rl = aqm.rle(affy) nu = aqm.nuse(affy) qm = list("maplot" = ma, "boxplot" = bo, "density" = de, "heatmap" = he, "rle" = rl, "nuse" = nu) qacust = aqm.writereport(name = "Customized QA", expressionset = AEset, obj = qm)