################################################### ### chunk number 1: eval=FALSE ################################################### ## options(width=70) ################################################### ### chunk number 2: Import ################################################### library(beadarray) targets = read.table("targets.txt", sep="\t", header=TRUE, as.is=TRUE) targets beadInfo = read.csv("genes.csv", as.is=TRUE) BLData = readIllumina(arrayNames=targets$arrayID, textType=".csv", targets=targets, backgroundMethod="none") ################################################### ### chunk number 3: BLData ################################################### slotNames(BLData) an=arrayNames(BLData) an numBeads(BLData) pData(BLData) colnames(BLData[[1]]) BLData[[1]]$G[1:5] BLData[[1]]$Gb[1:5] getArrayData(BLData, array = 1, which = "G", log = FALSE)[1:5] getArrayData(BLData, array = 1, which = "Gb", log = FALSE)[1:5] ################################################### ### chunk number 4: Boxplots ################################################### BLData.bc = backgroundCorrect(BLData) negs = NULL for(i in 1:10) { negs[i] = sum(getArrayData(BLData.bc, array=i, log=FALSE)<0) } negs ylim = c(4,16) par(mfrow=c(1,3), mai=c(1.5,0.6,0.2,0.1)) boxplotBeads(BLData,las=2, outline=FALSE, ylim=ylim, main="fg", ylab=expression(log[2](intensity))) boxplotBeads(BLData,las=2, whatToPlot ="Gb", outline=FALSE, ylim=ylim, main="bg") boxplotBeads(BLData.bc,las=2, whatToPlot ="G", outline=FALSE, ylim=ylim, main="fg-bg") ################################################### ### chunk number 5: imageplots ################################################### par(mfrow=c(2,5)) zlim = c(6,16) for(i in 1:10){ imageplot(BLData.bc, array=i, nrow=50, ncol=50, high="red", low="yellow", zlim=zlim, main=an[i]) } x11() par(mfrow=c(2,5)) zlim = c(-1,1) for(i in 1:10){ imageplot(BLData.bc, whatToPlot="residG", array=i, nrow=50, ncol=50, high="red", low="yellow", zlim=zlim, main=an[i]) } ################################################### ### chunk number 6: outliers ################################################### par(mfrow=c(2,5)) for(i in 1:10){ o=findAllOutliers(BLData.bc, array=i) plotBeadLocations(BLData.bc, array=i, BeadIDs=o, main=an[i], SAM=TRUE, pch=".") } outliers = NULL for(i in 1:10) { outliers[i] = length(findAllOutliers(BLData.bc, array=i)) } x11() par(mai=c(2,1,0.2,0.1)) barplot(outliers/numBeads(BLData.bc)*100, main="Outliers per array", ylab="%", las=2, names=an) ################################################### ### chunk number 7: createBeadSummaryData ################################################### BSData = createBeadSummaryData(BLData.bc, imagesPerArray=1) slotNames(BSData) names(assayData(BSData)) dim(exprs(BSData)) dim(se.exprs(BSData)) exprs(BSData)[1:10,1:2] se.exprs(BSData)[1:10, 1:2] pData(BSData) par(mai=c(2,1,0.2,0.1), mfrow=c(1,2)) boxplot(as.data.frame(log2(exprs((BSData)))), ylab=expression(log[2](intensity)), las=2) boxplot(as.data.frame(NoBeads(BSData)), ylab="number of beads", ylim=c(0,60), las=2) ################################################### ### chunk number 8: matchIDs ################################################### rownames(exprs(BSData))[1:5] index = match(rownames(exprs(BSData)), beadInfo$ProbeID) illuminaIDs = beadInfo$Target[index] matching = !is.na(illuminaIDs) rownames(exprs(BSData))[matching] = illuminaIDs[matching] rownames(exprs(BSData))[1:5] ################################################### ### chunk number 9: plotMAXY ################################################### plotMAXY(exprs(BSData), arrays=1:5) x11() plotMAXY(exprs(BSData), arrays=6:10) ################################################### ### chunk number 10: normalising ################################################### BSData.log2.quantile = normaliseIllumina(BSData, method="quantile", transform="log2") BSData.vst.quantile = normaliseIllumina(BSData, method="quantile", transform="vst") plotMAXY(exprs(BSData.log2.quantile), arrays=1:5, log=FALSE) plotMAXY(exprs(BSData.vst.quantile), arrays=1:5, log=FALSE) ################################################### ### chunk number 11: snpexample ################################################### data(BLData) numBeads(BLData) colnames(BLData[[1]]) getArrayData(BLData, array = 1, which = "G", log = FALSE)[1:5] getArrayData(BLData, array = 1, which = "R", log = FALSE)[1:5] ################################################### ### chunk number 12: snpqc ################################################### x11() par(mfrow=c(1,2)) plotRG(BLData, arrays=1) plotRG(BLData, arrays=2) x11() plotBeadDensities(BLData, what=c("G", "R"), col=rep(c(4,7), times=4), lwd=2) legend(13,1.1,legend=c("Cy3", "Cy5"), col=c(4,7), lwd=2) ################################################### ### chunk number 13: snpplots ################################################### x11() par(mfrow=c(1,2)) plotRG(BLData, ProbeIDs="1037", arrays=1:4, main="SNP 1037", pch=16) plotRG(BLData, ProbeIDs="913", arrays=1:4, main="SNP 913", pch=16) ################################################### ### chunk number 14: snpsummary ################################################### RG = createBeadSummaryData(BLData, what="RG", log=TRUE) class(RG) slotNames(RG) names(RG@assayData) A = createBeadSummaryData(BLData, what="A", log=TRUE) M = createBeadSummaryData(BLData, what="M", log=TRUE) dim(exprs(M)) x11() boxplot(as.data.frame(exprs(M)), ylab=expression(log[2](R/G))) ################################################### ### chunk number 15: sessionInfo ################################################### sessionInfo()